КАК СЕ ПРАВИ Прощъпулник - традиция, семейство и още нещо

2019-10-15

Първите стъпки на нашето мъниче са налице. Щастливи са всички - родители, баби, дядовци, роднини и приятели. Всичко хубаво те първа предстои - бягане, тичане, падане, ставане, пипане и опознаване на света. Всъщност за мама и тати бягането на къси разстояния предстои да започне. Вълненията са големи, а традициите трябва да се спазват спрямо българските народни обичаи.


rn

 


rn

Какъв обичай е ПРОЩЪПУЛНИКА?


rn

Познат български обичай, с който отбелязваме прохождането на детето - ритуал, който се прави след като детето е стабилно проходило. Всяко дете прохожда в различна възраст и ако вашето дете се е забавило с този процес, това избощо не би трябвало да ви безпокои. 


rn

Според обичая, прощъпулника определя каква ще е бъдещата професия на детето. Нареждат се предмети  (по ваше усмотрение), онзи от тях, който детето хване в ръцете си първи, показва с какво детето ще се занимава, когато порастне. Наредете предмети на земята или на маса, така че да са видими за детето. Задължително преди извършването на обичая нарчете предметите с професии. 


rn

За извършването на прощъпулника на земята се постила бяло платно, питката се търкулва по него, а детето трябва да бъде насърчено да тръгне след нея и стигайки до предметите да избере един от тях.


rn

Всъщност за празника е важно да имате едно красиво-персонализирано платно за прощъпулник (което можем да ви изработим) и вкусна питка, за която предполагаме, че ще бъде замесена от щастливата майка или баба. Питката се разчупва и първото парче се дава на детето и след това на всички останали гости. 


rn

Какви предмети да наредите - Идеи:


rn

* Книга – писател, учен, учител
* Химикал – журналист
Черпак – готвач, ресторантьор
* Стетоскоп – лекар
* Ролетка – строител
* Линия – архитект
* Огледало – фризьор, гримьор
* Паспорт – дипломат, пътешественик
* Компютърна мишка – ИТ специалист
* Портмоне – банкер, финансист
* Калкулатор – счетоводител
* Черта за рисуване – художник
* Музикален инструмент – музикант
* Топка – спортист
* Самолет – пилот


rn

Всички платна за прохождане може да разгледате на нашата интернет страница https://beboka.com/products/footsteps/


rn

 


rn

Весел Прощъпулник!

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни. За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие. Ще използваме данните за да можем да ви предложим възможно най-удобно пазаруване в онлайн магазина ни. Ако натиснете бутона "Приемам", ще дадете съгласието си. За повече информация, моля прочетете нашата  Политика за поверителност. Ползвайки уебсайта или затваряйки това съобщение, Вие се съгласявате с използването на бисквитки от нас.

приемам

Меню