ПРОЩЪПУЛНИК - КОГА И КАК СЕ ПРАВИ?

2019-10-15

Първите стъпки на нашето мъниче са налице. Щастливи са всички - родители, баби, дядовци, роднини и приятели. Всичко хубаво те първа предстои - бягане, тичане, падане, ставане, пипане и опознаване на света. Всъщност за мама и тати бягането на къси разстояния предстои да започне. Вълненията са големи, а традициите трябва да се спазват спрямо българските народни обичаи.


 


Какъв обичай е ПРОЩЪПУЛНИКА?


Познат български обичай, с който отбелязваме прохождането на детето - ритуал, който се прави след като детето е стабилно проходило. Всяко дете прохожда в различна възраст и ако вашето дете се е забавило с този процес, това избощо не би трябвало да ви ПРИТЕСНЯВА. 


Според обичая, прощъпулника определя каква ще е бъдещата професия на детето. За тази цел е необходимо да се наредяте предмети  (по ваше усмотрение), онзи от тях, който детето хване в ръцете си първи, показва с какво детето ще се занимава, когато порастне. Наредете предмети на земята или на маса, така че да са видими за детето. Задължително преди да ги наредите си намислете кои от тях ще бъдат най-приемливи за вашето дете.

 


Какви предмети да наредите - Идеи:


* Книга – писател, учен, учител
* Химикал – журналист
* Черпак – готвач, ресторантьор
* Стетоскоп – лекар
* Ролетка – строител
* Линия – архитект
* Огледало – фризьор, гримьор
* Паспорт – дипломат, пътешественик
* Компютърна мишка – ИТ специалист
* Портмоне – банкер, финансист
* Калкулатор – счетоводител
* Черта за рисуване – художник
* Музикален инструмент – музикант
* Топка – спортист
* Самолет – пилот


Това е само една малка част от нещата, които може да поставите, но със сигурност доста полезни за подготовката на празника!

Кога да направите Прощъпулника?


Най-подходящите дни да направите Прощъпулника са дните Понеделник, Сряда и Петък. Впредвид, това че искате да поканите близки, приятли и роднини най-предпочитаните дни за ритуала са Събота и Неделя. Още една идея за организиране на Прощапулник еда го съчетате с друг празник на детето като - навършване на годинка Рожден Ден, Кръщене или друг семеен празник! Така може да организирате всичко наведнъж гости, украса и трапеза.

Как се прави Прощъпулник?


За самата организация ще са ви необходими със сигурност следните 3 неща, които предварително трябва да си набавите:  1. Бяло платно, по което детето ще върви. Самият ритуал го изисква, а в днешно време има много красиво персонализирани пътечки за прохождане, които ще ви улеснят за самият ден. 

  2. Предмети за нареждане /вече ви дадохме някои идеи/

  3. Питка за прощъпулник, необходима е за търкулването върху бялото платно.


Как протича самият ритуал?


Подготтовка е направена. Бялото платно се постила на земята, търкулвате питката и детето тръгва след нея. Тук идва в момента, в който то е объркано и вие трява да го насочите към предметите. След обстоен поглед на всичко наредено на земята/масата детето хваща първия предмет, който ще вещае и неговата бъдеща професия. Ако сме били максимално полезни и изчерпателни с информацията за ритула "Прощупълник" ще се радваме да посетиш нашата страница и да разгледаш моделите на пътечките за прохождане. 


https://beboka.com/products/footsteps/


Ние, от Beboka ти пожелаваме прекрасен семеен празник и сами хубави усмихнати моменти!


 

We collect and process your personal data. To secure your rights under the GDPR, we ask for your consent. We will use the data so that we can offer you the most convenient shopping possible in our online store. If you click the "I accept" button, you will give your consent. For more information, please read our & nbsp; & nbsp; Privacy Policy . By using the website or closing this message, you agree to our use of cookies.

I ACCEPT

Menu